Wrażenia z podróży tych dużych i tych całkiem małych przeniesione na talerz, aby uszczęśliwiać wszystkich łasuchów. Poza tym to moja zewnętrzna pamięć, żebym nie straciła przywiezionych przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Coś nietypowego...NALEŚNIKI TATARSKIE

Co prawda całe życie naleśniki kojarzyły mi się z czymś słodkim-serem, dżemem, jabłkami-ale na ostro i chrzanowo też smakują rewelacyjnie. Mieszanka wymyślona w Markuszowie (okolice Puław), przez żonę Tatara służącego w wojsku polskim w XVII wieku. Ponoć bardzo smakowały królowi Janowi III Sobieskiemu. Są bardzo sycące więc pewnie nikt nie da rady na początku zjeść więcej niż 2-3. Na szczęście następnego dnia smakują równie dobrze.

NALEŚNIKI TATARSKIE

Ciasto naleśnikowe:

-szklanka mąki

- 2 szklanki mleka

-1 jajko

-łyżka oleju

-szczypta soli i gałki muszkatałowej

 

Farsz:

-6 ziemniaków

-3 ogórki konserwowe

-300g białego sera (tłustego)

-4 łyżeczki chrzanu

-150 g żółtego sera

-sól, pieprz

 

1. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać ze sobą, można dodać odrobinę piwa lub wody mineralnej gazowanej, żeby były bardziej puszyste. Wszystko razem powinno mieć konsystencję smietanową. Na rozgrzanej patelni smażyć niezbyt grube naleśniki.

2. Ziemniaki ugotować i rozbić na drobną miazgę. Wymieszać z białym serem i chrzanem. Ogórki zestrzeć na średnio grubej tarce i domieszać do ziemniaków i sera. Wszystko razem doprawić solą i pieprzem.

3. Nakładać farsz równomiernie na naleśniki, na wierz posypać starty żółty ser i złożyć naleśnika na ćwiartkę. Podsmażyć na patelni grillowej, lub na zwykłej na małej ilości masła, tak żeby żółty ser się roztopił. Na wierzch posypać posiekaną natką pietruszki

naleśnik

SMACZNEGO

poniedziałek, 28 lutego 2011, kasia.bolek

Polecane wpisy

Komentarze
russkaya
2011/03/05 15:48:29
Markuszów?! Toż to moje rejony :) Tym bardziej wykorzystam przepis! :)
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi