Wrażenia z podróży tych dużych i tych całkiem małych przeniesione na talerz, aby uszczęśliwiać wszystkich łasuchów. Poza tym to moja zewnętrzna pamięć, żebym nie straciła przywiezionych przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Łaciaty sernik...IZAURA

Słoneczko ślicznie świeci i zachęca do pozytywnych działań. Zamiast więc leżeć do góry brzuchem warto zrobić ciasto na rodzinne śniadaniowe posiedzenie przy kawie. Połączenie sernika i murzynka wyszło pysznie, a proporcje obliczone są na dużą blachę, która zaspokoi apetyty wszystkich.IZAURA

Ciasto:

-1,5 szklanki mąki

-1,5 szklanki cukru

-3 łyżki kakao

-4 jajka

-250 g margaryny

-3 łyżeczki proszku do pieczenia

-cukier wanilinowy

-5 łyżek wody

 

Masa serowa:

-700g sera

-4 jajka

-1 szklanka cukru

-100g margaryny

 

1.Ciasto-Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier wanilinowy doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Po wystudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać jeszcze mąkę i proszek do pieczenia. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę i dodać do kakaowej masy.  Wszystko razem wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem.

2. Ser-Ser zmielić dokładnie. Masło utrzeć na gładką masę z cukrem i żółtkami, dodać ser i dalej ucierać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z serową masą. Całą masę wyłożyć na masę kakaową w blaszce.

3. Piec przez około 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 190st. Ostudzone ciasto posypać kakao, wiórkami kokosowymi, lub oblać polewą czekoladową.

 

sernik

sobota, 26 lutego 2011, kasia.bolek
Tagi: ciasto sernik
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi