Wrażenia z podróży tych dużych i tych całkiem małych przeniesione na talerz, aby uszczęśliwiać wszystkich łasuchów. Poza tym to moja zewnętrzna pamięć, żebym nie straciła przywiezionych przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Przekąska na wieczór...KRĄŻKI CEBULOWE W CIEŚCIE

Gdy tak ciepło za oknem nadchodzi jedyny moment w roku kiedy lubię popijać zimne piwo. Na wieczorne spotkanie w większym gronie przyjaciół poza zimnym napojem przyda się również coś do zagryzania. Idealne w tej roli będą krążki cebulowe w cieście piwnym.

 

KRĄŻKI CEBULOWE W CIEŚCIE

-pół szklanki piwa

-100g mąki

-1 jajko

-sól,pieprz, zioła prowansalskie

-olej do smażenia

-5 dużych cebul

 

1.Z białka i szczypty soli ubić sztywną pianę. Mąkę, żółtko, łyżeczkę oleju i piwo utrzeć na gładką masę. Dodać białko i delikatnie wymieszać.

2. Cebule obrać i pokroić na plastry o grubości ok. 1cm, delikatnie porozdzielać plastry na poszczególne krążki.

3. Na patelni rozgrzać olej, warstwa tłuszczu powinna mieć ok. 1-2cm. Krążki cebulowe zamoczyć w cieście i kłąść na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor z obu stron.

Od razu konsumować i popijać zimnym piwkiem:))

 

krążki cebulowe

 

Inne przepisy z wykorzystaniem ciasta piwnego można znaleźć tutaj oraz w wersji słodkiej tutaj

niedziela, 22 maja 2011, kasia.bolek
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi